Blog – 19 mei 2020

Aanmodderen

Na een periode van verplichte zogeheten intelligente lock-down is het nu tijd voor een nieuwe blog. Het is tijd, dat voel je eigenlijk aan alles. Ik spreek een hoop mensen door een week heen (jaja, keurig op 1,5 meter afstand, elleboog en ik blijf thuis wanneer het kan) maar sinds de vorige persconferentie begin mei merk ik toch dat mensen het zat worden.

Het zat zijn, dat is eigenlijk not-done in deze tijd. We doen het voor de zwakke groepen onder ons, dus nu roepen dat je het zat bent is heel egoïstisch, toch? Je eigen belang zo voorop zetten en niet om je heen kijken, dat kan niet meer in 2020 toch? Besmettingen niet op je geweten willen hebben is het nieuwe normaal, toch? Want, wij Nederlanders vinden dat belangrijk hoor ik net, toch?

Er is eigenlijk een hele grote groep waar ik niets over hoor, in maart niet, tijdens de lock-down niet en tijdens de versoepeling niet. We verdringen elkaar om maar te kunnen roepen hoe belangrijk de zorg is, het onderwijs en ja, zelfs de kinderen zijn nu een belangrijke en adviserende groep geworden voor het kabinet. Hier ga ik allemaal niet aan zitten toornen hoor, stuk voor stuk belangrijke beroepsgroepen of bevolkingsgroepen maar het politieke aanmodderen begint mij nu toch wel heel erg te vervelen. Wanneer worden alle werkgevers nu eens als belangrijke groep gezien?

Men wist niet hoe snel de baanzekerheid voor werknemers gered moest worden met (een gedrocht van) een NOW-regeling. Hip spreek je dat uit als nou, Bargoens voor nu wat weer de Engelse vertaling is. Alle salarissen zijn gered, niemand hoefde te vrezen voor zijn baan. Geen werkloosheid door deze crisis. Is dat zo?

Een kind kon begrijpen dat de personeelslasten niet de enige zorg zijn voor de ondernemer, de winkelier, de sportschoolhouder, de restaurant-eigenaar, de zelfstandige kok, de make-up artist, de fabriek, de accountant, de marktkoopman, de bloemist, de notaris, de advocaat, de adviseur, de zzp-er, de muzikant, de taxi-chauffeur en alle andere mensen die achter de ondernemers schuilen. Wat te denken van de huur, elektra, inkoopverplichtingen en alle andere vaste kosten? Die worden niet gedekt…..

Een goed ondernemer heeft blijkbaar dan reserves en zal het daarmee moeten oplossen. Een slecht ondernemer heeft dat dus niet, of scharen we starters dan even te snel onder slechte ondernemers? Iedereen kan invullen waar dit naartoe gaat als alle ondernemers straks niet meer hun vaste lasten kunnen ophoesten. Ja iedereen, een kind kan voorspellen dat ondernemingen dan toch failliet gaan waarmee de werkgelegenheid uiteindelijk toch aangetast wordt. Dus is de NOW-regeling inderdaad zo kortzichtig dat het alleen NU werkt?

Al die voorzichtigheid en angstaanjagendheid die ik hoor tijdens persconferenties maar ook bij de nabeschouwingen wordt langzamerhand ons nekschot. Kroegen mogen open maar alleen op reservering en pas ná het lucratieve pinksterweekend (en zelfs pas 12.00 want oh oh, stel je voor dat ze ’s nachts aan de haal gaan net als die vermaledijde kappers….). Sportscholen mogen niet open, want dat is levensgevaarlijk denken we. En we gaan voortaan aan kinderen vragen wat we eigenlijk moeten doen want blijkbaar komen de grote mensen er niet meer uit.

Laat ik het kind in mij dan maar eens spreken, kijken of ik er nog wat van kan. Mij is iets opgevallen bij deze persconferenties. Goed nieuws vertelt onze minister-president niet meer, hij laat slecht nieuws van vorige keren weg. Maar neemt niet weg dat het mij niet opviel: Mensen, u mag weer naar buiten! U hoeft niet meer zo veel mogelijk binnen te blijven. Ik heb daar wat adviezen voor u:

 1. Ga naar de winkelstraat en koop al die mooie nieuwe kleding!
 2. Koop ijsjes!
 3. Bestel biertjes!
 4. En bittergarnituren!
 5. Die nieuwe televisie!
 6. Ga naar het museum!
 7. En de bioscoop!
 8. Ga uit eten!
 9. Neem dat dure wijnarrangement!
 10. Pak dan vooral een taxi!
 11. LEEF NU!

Geef al uw bespaarde geld van de afgelopen 2 maanden niet uit in de bouwmarkt of supermarkt maar steun nu eens écht die lokale ondernemer! Red de winkelstraten van nog meer leegloop en zorg voor die goede omzetten! Wacht niet af tot de uitverkoop maar steek nu die ondernemers een echt hart onder de riem. Van de overheid hoeven ze het niet te verwachten en als u te lang wacht is er straks niemand om nog geld aan uit te geven.

Want het blijft kinderspel: zonder ondernemers geen bedrijven, zonder bedrijven geen BTW en bovenal geen banen….

Natuurlijk is dit een hele vervelende en moeilijke puzzel voor de regering, maar momenteel wordt alleen vanuit angst geregeerd en dat leidt nooit tot innovatieve oplossingen.

Tijd voor koffie dus, wij zijn weer gewoon open. Alles met 1,5 meter afstand en hygiëne regels in acht natuurlijk.

Wesp Finance – erik@wespfinance.nl

Ook zin in koffie? Maak dan hier een afspraak.