Blog – Kiesmannen

Morgen is het 3 november en dan eindigt de grootste democratische show die we om de 4 jaar kunnen volgen via alle media. De democraten versus de republikeinen verwikkeld in een goed georkestreerd moddergevecht waar het toch het belangrijkst lijkt hoe je de kiezer moet overtuigen toch vooral niet op de ander te stemmen. We kunnen ons toch eigenlijk niet voorstellen dat onze premier de vuile was live op de stream buitenzet van de grootste tegenstanders in de landelijke campagne? En toch is dat aan de andere kant van de oceaan de realiteit. Afleiding viert hoogtij van de werkelijke problemen of boodschap en met de pandemie als sluier zorgt het stemmen op afstand voor een nog langer circus voordat we zekerheid hebben over welke koers onze grootste bondgenoot gaat varen.

En alleen al daarom moeten we de verkiezingen en dienst uitslag vooral serieus nemen. Eender welke, relatief oude, man mag winnen heeft direct effect op de macro-economische situatie, de globale aanpak van COVID-19 en allerlei zaken rondom migratie. Van oudsher denken we te weten dat een republikeinse winst goed zou zijn voor de beurs en dus voor de economie. En groei in Amerika betekent groei in Europa dus ook onze vaderlandse bestedingen zouden daardoor groeien. Maar uit een analyse in het Financieel Dagblad deze ochtend blijkt dat juist een democratische president gemiddeld voor hogere beurskoersen zorgt dan een republikein over de jaren heen.

Moeten we morgen dan vrezen bij een herkiezing? Nee, zegt hetzelfde artikel. Een herverkiezing betekent geen verandering en beleggers houden van voorspelbaarheid zo is het credo. En in die zin is dus de aanpak van het pandemie eigenlijk veel belangrijker en dus met name hoe de grootste westerse economie daar straks mee omgaat. In het debat op 23 oktober jongstleden waarschuwt het democratische kamp dat negeren van het virus onjuist is en dat beloven van een oplossing onwaar is. Het republikeinse kamp waarschuwt dat een shut-down schadelijk is en dat de democraten alleen maar mensen bang maken…..

Eén ding hebben ze dus gemeen: een oplossing hebben ze beide niet voorhanden en net als met het moddergooien is het belangrijker de ander zijn aanpak te bekritiseren dan de eigen aanpak te promoten. Kortom: onzekerheid is troef, ook na morgen als de verkiezing voorbij is en wanneer onze minister-president met mogelijk nieuwe maatregelen komt.

Ik heb eerder geschreven over positiviteit en tendens. Ik ben nog steeds van mening dat een positieve blik op de toekomst beter werkt dan een negatieve. Wij merken dat bij onszelf, onze klanten en ondernemers om ons heen. Op de één of andere manier zorgt deze crisis ook weer voor nieuwe inzichten, nieuwe ideeën, nieuwe producten  en zelfs nieuwe bedrijven in ons klantenbestand.

Mijn focus blijft dan ook liggen op ondernemen en strategisch groeien. Juist tegen de onzekere wind in leren mijn klanten en ik waar de sterkste punten liggen. Zwakheden worden blootgelegd en kunnen daardoor direct worden aangepakt.

Zin om met ons mee te groeien? Voor een kop koffie zijn wij altijd beschikbaar, ook in digitale vorm of op ons kantoor met alle maatregelen in acht.

Wesp Finance – Erik de Wekker – erik@wespfinance.nlAfspraak